Wat aantrekken als je uitgenodigd bent voor het avondfeest?

Valt een uitnodiging voor het avondfeest van een bruiloft in de bus, dan denk je misschien al aan romantische kaarsjes op tafel en het licht van de maan. Het avondfeest is chiquer dan een feest overdag. Als je alleen voor het avondfeest uitgenodigd bent, wordt er verwacht dat je je daarvoor op gepaste wijze opkleedt. Dat is soms verwarrend want een avondfeest is niet hetzelfde als een avondje uit in de disco, nochtans ook een feest waarbij je op je mooist voor de dag wil komen. En of dat al niet moeilijk genoeg is, vraagt niet elk avondfeest om dezelfde dresscode. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste avondjurk, verklappen we wat aan te trekken bij welke dresscode.

bent voor het avondfeest

Er is geen dresscode

Op de uitnodiging staat geen dresscode vermeld. Geen paniek, maar je moet wel even zelf uitzoeken wat de wensen zijn van het bruidspaar. Wees niet te verlegen om de telefoon te nemen en de bruid op te bellen. Zeker als je van zin bent om een hoed te dragen. De etiquette schrijft immers voor dat andere gasten alleen een hoed mogen dragen als de moeder van de bruid er ook één draagt.

Ben je toch te verlegen, bekijk dan de uitnodiging en de locatie van het feest. Als de uitnodiging gedrukt is op duur, dik papier en de tekst erin gegraveerd is, weet je dat het bruidspaar een chique, klassiek feest organiseert. Bij een uitnodiging met een speelse foto en een ongedwongen tekst is het waarschijnlijk beter om die hoed achterwege te laten.

De Sissi-look

Staat er ‘white tie’ of ‘cravate blanche’ op de uitnodiging, dan moet er een alarmbelletje afgaan. White tie is de meest formele dresscode die er bestaat. Ze wordt geassocieerd met rijkdom en geldt bijvoorbeeld bij ontmoetingen met het koningshuis. Dure juwelen zijn dan ook een belangrijk accessoire bij deze dresscode. Vrouwen dragen avondjurken tot op de vloer. Je vindt ze makkelijk online, bijvoorbeeld bij JJ’s House. Een lage decolleté is alleen toegestaan als de jurk elegantie uitstraalt. De kans dat dit de dresscode is op het avondfeest van een bruiloft is zeer klein en als je toch zo’n uitnodiging ontvangt, ben je bij de gelukkigen want het wordt zeker een speciale avond. Lange handschoenen en zelfs tiaras zijn geen uitzondering.

Elegant voorop

‘Black tie’ is ook formeel maar het verschil met ‘White tie’ is groot. Vrouwen dragen ook hier lange avondjurken tot op de vloer. Cocktailjurken zijn ook toegelaten maar ze mogen niet korter zijn dan juist boven de knie. Het is niet de bedoeling om veel bloot te tonen. Denk eraan om elegant voor de dag te komen op een avondfeest, sexy hoeft niet.

In broekpak

Semi-formeel geeft je nog meer vrijheid. Vrouwen dragen meestal cocktailjurken maar dat is niet verplicht. Voel je je comfortabeler in een chic broekpak of een rokkostuum dan kan dat ook. Maar ook bij semi-formeel geldt de gouden regel: niet te veel bloot. Hou de stijl dus conservatief en laat niet te veel been of decolleté zien.

About the Author

Leave a Reply